Chiar daca am publicat doar 1 singur articol despre graphic designer, am fost incantata sa cunosc si alte persoane care impartasesc pasiunea mea pentru grafica. Am scris acest articol ca urmare a intrebarilor primite de la cei ce sunt la inceput de drum. Ma simt obligata sa notez intai cateva informatii si o sectiune de argumente pro si contra. Daca ulterior doriti sa continuati sa cititi acest articol, be my guest.
Cate tipuri de graphic designer exista
In primul rand ar trebui sa stii ce tip de grafician iti doresti sa fii. In linii mari, am diferentiat urmatoarele tipuri de graphic design:
- Identitate vizuala (elemente vizuale ale brandului, logo, typo, paleta de culori, etc);
- Marketing si grafica pentru publicitate (materiale digitale, printuri precum flyere, bannere, brosuri, meniuri, etc);
- UI sau user interface (interfate prietenoase si functionale pentru diverse ecrane – siteuri web, aplicatii, jocuri);
- Publicatii (carti, reviste sau ziare);
- Packaging (design pentru obiecte precum etichete de produs, ambalaje, pungi, etc);
- Motion graphic design (nu stiu cum se traduce, dar este vorba de reclame, animatii, trailere, tutoriale, GIFuri si altele);
- Design de interior (signalistica, amenajari interioare);
- Ilustratii si arta (pattern-uri pentru textile, imagini tip stock, benzi desenate, ilustratii tehnice).
In decursul a cativa ani am ajuns sa stapanesc primele 6 categorii + editare foto, categorie pe care am ales sa nu o trec mai sus intrucat sunt nesigura daca este jobul unui fotograf sau a unui graphic designer. Pentru ultimele doua, consider ca sunt necesare calitati speciale (talent sau studii de specialitate). Eu nu am mers mai departe de signalistica si pattern-uri usoare.
Este un domeniu intr-o continua miscare, iar cererea pentru designeri specializati este in crestere. Din acest motiv, multi esueaza la mijlocul drumului. Daca nu inveti constant, nu cresti constant – nu rezisti.
Argumente pro si contra
Argumente pro:
- bani din piatra seaca. Ce inseamna asta? Inseamna ca, cel putin la inceput, veti produce fara sa investiti nimic. Dupa ceva timp, veti constata ca este nevoie sa investiti in cursuri, laptop, aparat foto, licente, template-uri, etc. La inceput ai nevoie doar de laptopul pe care deja il detii si Youtube.
- se poate invata “de acasa” daca esti o persoana ambitioasa si esti inarmat/a cu foarte multa rabdare.
- exista multe tipuri de graphic design. Daca te saturi de creat logo-uri, poti de maine sa faci altceva.
- este din punctul meu de vedere ceva fara de care nu se poate trai (orice business are nevoie de un graphic designer spre exemplu), deci va fi un foarte mare ATU daca vreodata te decizi sa faci altceva.
- poti lucra fie ca angajat, fie ca freelancer;
- este super frumos sa creezi si mai ales sa iti vezi creatiile peste tot.
Argumente contra:
- toata lumea are o parere despre creatia ta pentru ca frumusetea este subiectiva;
- toata lumea crede ca este FOARTE usor ceea ce faci si la un moment dat va deveni FOARTE neplacut sa tot auzi “haide fa-mi si mie repede un logo, un cover de Facebook cum stii tu”, eventual si GRATIS de parca tu nu traiesti cu bani;
- competitia este mare si va trebui sa inveti in primul rand sa te vinzi foarte bine;
- va trebui sa studiezi pentru tot restul vietii tale;
- primesti foarte multe critici;
- trebuie sa te incadrezi in termene limita (ca si cand dai iar BAC-ul, doar ca zilnic);
- petreci enorm de mult timp in fata calculatorului si viata trece efectiv pe langa tine, dar hey! tu ai un deadline;
- trebuie sa fii mai mult decat mediocru ca sa prinzi contracte, deci la inceput va trebui sa lucrezi mult si GRATIS ca sa inveti.
Am tinut sa mentionez argumentele contra si in special pe cel ingrosat pentru ca este un job care necesita implicare – daca nu esti dispus sa investesti timp, este mai bine sa nu iti pierzi timpul. Trebuie sa te dedici si sa iti faca placere sa faci asta ca sa nu te pierzi pe drum. Daca esti genul de om caruia ii place sa isi respecte timpul liber, timpul cu familia – dar vrei in acelasi timp sa fii freelancer – cel mai probabil nu vei ajunge prea departe.
Primii pasi in Graphic Design
Acum ca am clarificat faptul ca nu este totul roz (ca in orice alt domeniu defapt), putem merge mai departe. De unde incepem? Intotdeauna avem mai multe optiuni – gratis sau cu bani. Diferenta intre acestea, evident in afara costurilor, este timpul. Procesul de invatare nu il poti grabi, dar poti grabi procesul de invatare a uneltelor necesare.
Invata grafica gratis
In primul rand, va recomand sa cautati asa numitii “influenceri” si nu ma refer aici la Alina Ceusan, ci la influenceri de profil pe care cel mai adesea ii gasiti tot pe Instagram. De la acestia puteti colectiona atat creatii, cat si sfaturi care va vor ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna grafica. In momentul in care aveti un portofoliu care sa insumeze cine vreti sa fiti, acesta va va servi drept inspiratie.
Pasul nr. 2 va fi sa invatati ce programe va sunt necesare si cum sa le folositi (de pe Google). Majoritatea designerilor aleg suita Adobe pentru ca acopera atat partea de digital, cat si pe cea de DTP (procesarea textului si imaginilor unui document avand ca scop tiparirea acestuia).
Pasul nr. 3. Este un lucru bine cunoscut ca repetitia este mama invataturii. Daca invatam si sa copiem, deja suntem pe drumul cel bun. Pe scurt, va trebui sa reproducem tot ce am strans mai devreme in portofoliul nostru. Ne putem folosi cu incredere si de gama larga de tutoriale prezente pe internet pentru a invata diverse skill-uri.
Pasul nr. 4. Gandeste-te ca ti s-ar fi cerut tie sa faci lucrarile pe care le-ai adunat in portofoliu si recreeaza-le dupa viziunea ta. Cere feedback chiar daca nu esti dornic sa auzi critici, in meseria asta le vei auzi mai mereu chiar si cand vei fi foarte bun. Nu conteaza cat bun esti acum, ci cat de bun vei deveni.
Pasul nr 5. Lucreaza, lucreaza, lucreaza… Ia proiecte gratis si fa-ti un portofoliu pe care sa il prezinti clientilor sau angajatorilor.
Invata graphic design cu bani
Diferentele sunt doar la pasul doi –
Pasul nr. 2 – urmeaza cursurile unei scoli pentru a invata de la profesionisti suita Adobe. Eu, spre exemplu, am studiat la Avantaj Consulting (Grafica Nivel 1 & Machetare DTP). Este foarte important sa retineti ca aceste cursuri nu va invata sa faceti grafica, ci doar sa folositi programele necesare. Ca orice alta meserie si aceasta se fura! Faci ce fac altii pana iti iese – fake it til you make it!
Asigura-te ca ai un laptop performant pentru ca oricat de mult mi-as dori sa spun ca nu face diferenta un laptop – din pacate, chiar exista o foarte mare diferenta. Cumpara suita Adobe – este aproximativ 200 lei/luna o licenta simpla. Plateste un cont PRO (intre 10-20$/luna) pe site-uri precum acesta pentru a economisi timp in momentul in care ai un volum constant de munca. Nu reinventa roata pentru ca nu ai de ce.
Si pentru ca nu imi doresc sa fiu vinovata de nici o crima impotriva designului, va scriu aici cateva randuri de retinut cum retine preotul versurile din Biblie.
5 Reguli de Aur pentru orice Graphic Designer
- Less is more. Scopul nu este sa inghesui tot ce are internetul de oferit intr-o singura lucrare. Cu cat exista mai putine elemente, cu atat privitorul va fi mai fericit.
- Spatiul. Te rog sa iei in acest moment doua foi A4 si sa scrii pe ele cuvantul “spatiu” astfel: pe prima foaie incepe din margine si scrie mare cat toata foaia, iar pe cea de-a2a lasa in stanga si in dreapta spatiu de o palma, la fel si sus/jos. Lipeste cele doua foi pe un perete/usa/bucata de mobila sau unde vrei tu si fugi repejor in partea cealalta a camerei si constata care text este mai lizibil. Daca inca iti este neclar, iti spun eu. Textul de pe foaia cu spatii! Concluzia: intotdeauna sa lasi spatiu in jurul elementelor tale si in special in jurul textului.
- Proportia imaginilor. Niciodata sa nu distorsionezi imaginile sau textul indiferent de motiv.
- Never too many. Niciodata nu folosi prea multe fonturi, prea multe culori, prea multe efecte – evita teroarea vizuala. Tu te imbraci cu sosete mov strident, blugi verde crud, tricou rosu, geaca maro in dungi si sapca multicolora?
- Alinierea, drepti! Alege la ce te raportezi si aliniaza intotdeauna. Daca nu faci asta este ca si cand intri intr-un dormitor cu un pat matrimonial in care patul e lipit de perete si prizele sunt langa lustra. Unde ai pomenit asa ceva?
Prezentate in 1400 de cuvinte, lucrurile par simple – stiu. Niciodata nu veti acoperi toate ramurile si acest lucru este normal, nu trebuie sa va sperie pentru ca nimeni nu se asteapta sa le stapaniti pe toate. Fiecare se specializeaza pe ce ii place mai mult.
Daca voi avea feedback pozitiv la acest articol din partea voastra, voi reveni si cu altele cat de curand.
Foarte fain articolul, chiar iti ofera incredere in invatare si progres, in cazul unei persoane care intra acum pe drumul design-ului. Am fost anul trecut in noiembrie la un workshop de UX/UI Design si am invatat o groaza de concepte din acest domeniu. Mult succes in munca depusa si implinire pentru acest rol atat de creativ si interesant.
Pingback: Ce Inseamna Sa Fii Graphic Designer - GoldenSite.ro - Jurnalul Antreprenorului Online
Pingback: Salariu Graphic Designer | AdnanaMatei.ro