fbpx

Cat castiga un graphic designer?

Folosindu-ma de puterile mele supranaturale (that is a joke), am descoperit ca voi cautati aceasta informatie pe blogul meu – “Cat castiga un graphic designer?”. Why?

Puterile mele supranaturale nu imi pot comunica de ce credeti ca veti gasi aceasta informatie aici, dar daca pot raspunde la aceasta intrebare, why not?

Cat castiga un graphic designer in Romania?

Este important sa va intreb in primul rand unde. Daca va intereseaza cat castiga un graphic designer in Romania, avem doua optiuni. Nu as putea spune care este mai buna pentru ca nu am avut niciodata oportunitatea de a ma angaja pe acest post.

  1. Te angajezi. Un job este constant, prinzi experienta pe banii angajatorului, bagi ca Migu – dar degeaba bagi ca Migu’ daca nu esti si util (ce expresie ciudata, by the way). Daca nu lucrezi intr-o corporatie, dar si daca lucrezi, cel mai probabil acolo intepenesti. La inceput te numesti Junior Graphic Designer si de acolo spre mai bine daca poti. Salariile incep de la 1700 lei net, depinde unde lucrezi. Este ideal sa incepi cu un job pentru ca asa cum am zis si mai sus, inveti pe banii angajatorului. Asa ai si timp sa descoperi ce fel de graphic design vrei sa faci – specializarea. Sunt o suta de ramuri: design de logo, design de print, design de website, etc. Si am scris mai multe despre asta in articolul Salariu Graphic Designer.
  2. Freelancer. Lucrezi pentru tine, lucrezi de acasa, lucrezi cand vrei. Suna minunat. Important este sa ai si pentru cine sa lucrezi.

Ca freelancer lucrezi pentru prieteni gratis, participi la concursuri, lucrezi per proiect – important este sa lucrezi continuu si recompensele financiare nu vor intarzia sa apara.

Trebuie sa devii cel putin bun ca sa fii freelancer, dar these days chiar ai de unde invata – Google. La inceput este ok sa copiezi cat mai mult – de acolo am inceput toti. Vezi lucruri care iti plac si “imprumuta” detaliile sau recreaza lucrarile altora pentru a invata.

Cat vei castiga ca freelancer?

Poate nu suficient ca sa te intretii, cel putin nu la inceput. Este esential sa intelegi ca nu poti castiga constant. Intr-o luna poti castiga 500 euro si in urmatoarea 0 euro, iar in a3a luna 5000 euro. Depinde doar de tine, de cat de bun esti si de cat de mult lucrezi.

Cat castig eu ca graphic designer?

Fac asta part-time pentru ca imi place si cred ca sunt si buna. Imi place super mult sa fac logo-uri si in functie de cat timp implica, incasez intre 50 – 300 euro pentru un numar fix de variante de logo. Imi place sa particip pe 99designs.com la competitii. Daca esti ales, poti castiga rapid +200$ pentru un logo. Cool, huh?

Daca lucrez la ora – iau 10 euro/ora fara TVA – ceea ce este foarte putin, dar nu iau lucrari usoare sau scurte. Ca sa raspund la intrebare, daca ar fi sa fac o medie lunara pe ultimii doi ani – avand in vedere ca am lucrat doar in timpul liber – as spune 100 euro/luna, poate si mai putin.

Acestea sunt o mica parte din logourile pe care le-am facut eu de-a lungul timpului – sper ca se vede o evolutie (nu sunt in ordine). Unele sunt facute in graba, la altele am lucrat super mult.

Este important de mentionat ca eu nu sunt designer de logo-uri, eu nu am in fisa postului grafica si este doar o pasiune de care ma ocup in timpul liber.

Am si un portofoliu si toti ar trebui sa avem unul. Eu recunosc ca nu prea am avut grija de el. Il puteti vedea pe Behance.

8 thoughts on “Cat castiga un graphic designer?”

  1. Nu știu, dar mi se pare că munca asta de graphic designer dispare pe zi ce trece cu toate aplicațiile astea cu template-uri gata făcute :/ Și eu încerc să îmi caut în alt oraș dar sunt foarte puține și mai toate o dau acum în ux design.

    1. Nu dispare. Cu aparitia acestora va creste tariful pentru ceva unic, personalizat. Sunt foarte multe siteuri gen 99designs, try them.

  2. Bună! Mi-a plăcut foarte mult ce ai scris. M-am saturat de toți “designerii” care fac mi de euro pe luna dar tot software piratat au. Personal sunt în ambele tabere. Sunt angajat full time ca și designer la o companie, dar în același timp, am și proiecte ca freelancer.
    Înainte sa fiu angajat am lucrat destul de mult pe freelancer. Com… Țin minte ca timp de 1 luna nu am câștigat nici un concurs… Am avut un soc… Între timp s-au adunat câteva sute de recenzii. Când ai spus ca trebuie sa fi cel puțin bun pentru a reuși ca și freelancer ai avut dreptate. Într-o companie ai colegi… Poate un șef.. Dar ca și freelancer ești singur… Asa ca nimeni nu poate gândi pentru tine.
    Acum, pentru freelancerii la început de drum e din ce în ce mai greu freelancer, 99,designhill s-au umplut de indieni și care mai de care nații care postează la orice concurs cel puțin 10 concepte… Evident furate sau de proasta calitate… Desi nu mai particip la concursuri… Un fost colaborator mi a cerut părerea pentru un concurs ce îl avea postat… Pentru 50 de dolari… In prima ora a primit peste 100 de concepte… 80 le mai văzusem înainte de n ori… E f greu pentru un owner de proiect care nu are ochiul format sa nu se piardă în tirada de concepte furate….
    În rest… Numai de bine îți doresc!

    1. Sunt din categoria “software cu licenta”, dar cand esti la inceput este mai greu sa iti permiti o licenta Adobe. Este cea mai buna optiune sa fii in ambele tabere, daca ma intrebi pe mine. Iei ce e mai bun si mai frumos din amandoua. Legat de lucrarile “furate”, nu cred ca e normal sa dai 50 euro si sa te astepti la altceva. O lucrare cu tot ce trebuie costa mult mai mult si dureaza mult mai mult, asa ca eu cred ca oarecum te astepti sa primesti ceva nu tocmai 100% original cand vrei totul maine si pe bani putini. Si nu vad nimic rau in asta. Sunt altii care dau si multi bani, dureaza si foarte mult si rezultatul nu e tocmai wow, dar in viziunea solicitantului e fix ceea ce trebuie. Pe romaneste, nu poti sa faci nimic in gusturile oamenilor. And that`s ok. In design e ca in dragoste – poti sa faci tumbe, daca nu te place, nu te place. Numai bine si tie, apreciez ca vad oameni pasionati de domeniu. Mult succes!

    1. Daca citeai si textul – scrie pe undeva ca sunt dintre primele mele lucrari. Probabil tu te-ai nascut deja expert si na… munca altora are valoare zero cand nu ai muncit tu.

  3. Pingback: Salariu Graphic Designer | AdnanaMatei.ro

  4. Pingback: Vreau sa fiu graphic designer – primii 5 pasi si 5 reguli de aur

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top