Care sunt atributiile unui receptioner?
Atributiile sau fisa postului mai exact suna pe scurt asa – receptionerul isi desfasoara activitatea in receptia hotelului, intampina oaspetii, se ocupa de plangerile si de solicitarile acestora, repartizeaza camerele si este in mare munca de birou.
Ce calitati ar trebui sa aiba un receptioner?
Sa vorbeasca cel putin limba engleza, sa fie disponibil sa lucreze in ture (programul cel mai intalnit este cel in ture de 12 ore -12/24 cu 12/48), sa aiba diploma de BAC si sa fie priceput in ale calculatorului (sa trimita mailuri, sa lucreze in programul utilizat pentru inregistrarea rezervarilor – acest program este numit PMS).
Atitudine si aspect fizic placut. Este necesar sa aiba o prezenta fizica placuta pentru ca receptionerul reprezinta standardele intregii locatii.
Personalitate si inteligenta. Receptionerul influenteaza cresterea sau scaderea afacerii prin comportament si comunicare.
Este necesara experienta?
Nu. Este printre putinele joburi la care poti candida fara sa ai vreo experienta. Este necesar sa fii dornic sa inveti, dar experienta nu este obligatorie. Oriunde te angajezi, ti se face training pe programul de receptie pe care il are locatia. Acest program difera de la locatie la locatie. Unele hoteluri folosesc Opera, altele Fidelio, Multisoft, samd.
Noi spre exemplu, avem in toate locatiile Solon H de la Multisoft. Este usor de utilizat si foarte intuitiv. Din acest motiv, l-am achizitionat pentru toate locatiile.
Ce salariu are un receptioner?
Salariile nu sunt foarte mari in domeniu, dar sunt mai mari decat minimul de 1900 brut pe economie. Depinde foarte mult de angajator, de regula salariile sunt mai mici la hotelurile de lant si mai mari la hotelurile independente.
In general, salariile in servicii sunt destul de mici pentru ca au multe alte avantaje cum ar fi tipsul si comisioanele din vazari sau alte servicii. Sigur, acestea nu sunt garantate si va trebui sa depui efort pentru ele.
Avantajele jobului de receptioner de hotel
Cea mai mare satisfactie este ca ti se ofera posibilitatea sa faci alti oameni fericiti.
Cel mai interesant este ca vei cunoaste foarte multi oameni noi din toate colturile lumii.
Ai oportunitatea de a pune bazele unei cariere fara sa ai o educatie anume sau experienta. Calitatea serviciilor conteaza mult mai mult decat calificarile pe care le ai.
Nu te plictisesti mai niciodata, tot timpul apare ceva nou de facut.
Lucrezi intr-un mediu curat si dinamic.
Poti obtine avantaje si prieteni pentru cand te vei decide sa fii tu turistul.
Nu presupune un efort foarte mare – nici fizic, nici psihic.
Inveti lucruri care iti vor folosi toata viata.
Primesti tips si depinde doar de tine cat.
Lucrezi intr-un mediu ospitalier ceea ce inseamna ca si colegii sunt pe masura.
Dezavantajele jobului de receptioner de hotel
Programul de lucru diferit de al persoanelor din jur si ore multe de lucru.
In turism, se lucreaza noptile, weekendurile, sarbatorile legale – este un domeniu care nu are pauza.
Pot aparea situatii neplacute cu turisti.
Standarde inalte de mentinut.
Time management issues daca nu stapanesti foarte bine propria agenda.
Daca esti pasionat de turism si sa cunosti oameni noi cu siguranta te integrezi perfect intr-un hotel. Nu este un job pentru oricine desi este destul de usor de obtinut. Poti avea foarte multe recompense daca te implici in ceea ce faci.
Daca te intereseaza subiectul, citeste si articolul Ce trebuie sa stie un receptioner de hotel in 2018?
Vom vorbi intr-o postare viitoare despre cat ne costa pe noi, hotelierii, un receptioner nepregatit si/sau neimplicat.
Pingback: Q: Ce face un receptioner de hotel? A: Tips