Nu am mai avut de mult timp sentimentul acela ca nu sunt la locul potrivit. Acea masa rotunda la care toti isi etaleaza studiile si vorbesc in abrevieri – acel loc plin ochi de profesionisti care vorbesc atat de frumos si sunt atat de educati.
Era un citat a lui Bill Gates care suna cam asa “My friend passed all the exams, I failed. Now he works at Microsoft and i am the owner.” – uneori viziunea este mai importanta.
Astazi, am inceput primul modul – Introduction & Capstone Project.
Introducere si trenduri in ospitalitate – Dr. Ray F. Iunius
Nu stiu cat de mult mi-a placut introducerea fata de cat de mult mi-a placut omul – o minte stralucita cu o memorie excelenta. Ne-a prezentat cu foarte multa pasiune si foarte mult entuziasm istoricul locatiei Ecole Hoteliere Lausanne – prima scoala de ospitalitate din lume, recunoscuta global. A numit-o pe buna dreptate cea mai mare (32 000 mp), aflata pe locul 1 – se spune ca daca ai studiat la Lausanne te angajezi oriunde.
Excelenta din 1882 – o scoala care te trece prin toate meseriile
In 1882, asociatia hotelierilor elvetieni au fondat EHL ca urmare a unei crize de manageri si a cresterii numarului de turisti englezi. Se intra pe baza de admitere si selectia este foarte riguroasa – fara pasiune nu intri. Cu toate acestea, doar 50% din cei care termina studiile continua in domeniul hotelier si F&B, iar restul se orienteaza catre industrii care dau o mai mare valoare studiilor.
Am aflat si cateva lucruri despre ASE, dar sincer nu am fost atat de captivata – ASE-ul este al nostru de mult timp, iar iarba-i mai verde in curtea vecinului, nu?
Dupa aceasta introducere si prezentarea profesorilor si a colegilor, am vorbit despre trenduri in ospitalitate. Am aflat ca cea mai mare crestere apartine Asiei, era de asteptat cu atatea destinatii unice.
Totul se poate face inca in turism
Am notat in agenda aceste cuvinte pentru ca m-au inspirat. Turismul este o industrie greoaie din punct de vedere al inovatiilor si a tehnologizarii. Din acest motiv, este loc de reinventat roata. Aproape orice inovatie din orice alta industrie se poate aplica cu succes si in ospitalitate, desi nimeni nu o face. Exista si un motiv in spate, dar nu voi intra in detalii. Pe mine ma incanta cel mai mult inovatiile din IT si marketing, desi majoritatea hotelierilor nici nu vor sa auda – cred ca le-ar numi investitii fara rost. Fiind aceasta diferenta intre generatii, hotelierii nu pot intelege importanta atat de mare a unor detalii si ezita sa aloce buget.
Client – Guest – Brand Ambassador
Am discutat putin si pe acest subiect, se refera mai exact la marketingul din gura in gura ca fiind cel mai eficient mod de a dobandi noi clienti. Ai un produs ok + oportunitatea de a raspandi informatia = succes. O reteta veche si simpla – insa o strategie foarte buna si de actualitate.
Hospitude
Mereu mi-au placut cuvintele combinate care rezulta intr-un nou termen, acesta m-a dat pe spate. Hospitality + Attitude = Hospitude. Acea atitudine, acel aer pe care il au cei din intrustria ospitalitatii, acel je ne sais quoi pe care il vor toti din toate industriile.
Ce inseamna curat in hotelarie?
Am incheiat primul curs cu o discutie libera despre viitorul proiect al fiecaruia (eu inca nu am gasit nimic extraordinar si sincer nu mi-as fi impartasit ideea cu nimeni daca era atat de grozava). Project Management is not my thing, in special daca este vorba de un Business Model care trebuie sa aduca si profit.
Sa revenim la intrebarea de mai sus, imi doresc sa inchei articolul cu acest raspuns pentru ca este si amuzant – senzatia ca esti primul care foloseste camera. Noi am oferit tot felul de raspunsuri, este curat daca nu sunt pete, etc.
Mai avem cursuri si zilele urmatoare, nu voi oferi foarte multe informatii, va trebui sa va inscrieti la curs pentru a va insusi cunostintele necesare, dar cu mare drag impartasesc micile mari idei.
*Update 30.12.2018
Din pacate, datorita unor probleme de sanatate care s-au intins pe durata a cateva luni, am abandonat acest curs. Cu siguranta, daca se va tine si anul urmator ma voi inscrie pentru ca mi-am dorit foarte mult sa imi insusesc cunostintele impartasite de acesti profesori deosebiti care depun atata efort pentru a educa.
Detalii despre curs in acest articol.