La inceput de sezon, ne intrebam cu totii cat de pregatiti sunt hotelierii pentru sezonul estival. Ce probleme vor intampina si cum le vor rezolva?
You know me. Nu am cum sa tac cand este vorba de interesele Romaniei / romanilor. Am tot scapat “nepieptanata” si in general nu tac, iar o atitudine ostila fata de dreptul la libertatea de exprimare m-ar inversuna si mai mult.
Discreditarea litoralului romanesc – la loc de cinste
Pentru hotelieri, fiecare sezon este o lupta cu sistemul si cu show-ul mediatic. Inamicii principali ai industriei hoteliere sunt presa si guvernul. Cu siguranta nu va spun nimic nou si multi ati remarcat deja cate masuri se iau anti turism sau cata anti campanie se face litoralului romanesc.
Hotelierii isi fac griji nu doar pentru cum vor administra fluxul de vizitatori, ci si pentru problemele generate de autoritati. An de an, litoralul romanesc isi face propria telenovela cu scene mai neortodoxe decat cele pe care Netflix-ul le-ar putea coace vreodata.
Turismul in Romania este un dans delicat intre gestionarea cererii crescute de cazare, mentinerea calitatii serviciilor si navigarea prin diversele provocari care pot aparea intr-o varietate de forme. Orice hotelier care activeaza in acest mediu efervescent trebuie sa se miste in ritmul schimbarilor si provocarilor infruntate.
Masina economica, dar pentru altii
Marea Neagra este o masina economica, chiar si in contextul in care au scazut vanzarile. Rezultatele totusi dispar intr-o eterna gaura neagra.
Primariile tac, statul tace – poate nu observa nimeni cum platformele online straine se imbogatesc din banii publici prin comisionarea taxei hoteliere. Pana si turistii inchid ochii cand platesc taxa de statiune de 5 lei/zi/adult fara a avea spatii verzi ingrijite, locuri de parcare, iluminat stradal, curatenie si multe altele.
Hotelierii tac, desi platesc si ei anual inca o taxa hoteliera. Vorbim de milioane, zeci de milioane de euro – bani pentru turism care NU STIM unde se duc.
Despre prezentul si viitorul sudului
La ora 22:00 se da stingerea in statiunile sudice la iluminat public. In Venus nici macar nu s-au obosit sa refaca iluminatul public precum s-a intamplat in Neptun, Saturn, samd. Nici in acestea nu functioneaza toate, o lumina da si sapte ba. Da` macar e frumos, domle.
Pe simpatica faleza a Olimpului mi-as fi imaginat niste litere frumoase de tip Hollywood in loc de un camp neatins si plin de tufisuri. Eventual un mic parculet si ceva amenzi pentru constructiile neterminate si incarcate cu gunoaie.
Au inceput sa curga autorizatiile de constructii si pe sud, fara sa existe un numar de locuri de parcare adecvat. Repetam istoria Navodari cu permiterea blocurilor de locuinte in statiuni. Despre hipermaketuri nici nu are sens sa mai discutam. Viitorul nu arata bine deloc.
Mi-am propus sa scot “pesimismul” din abordarea mea si sa incetez sa mai folosesc “nu-uri” in propozitii. Ultimii ani am vazut doar latura negativa in a fi hotelier in Romania. In ultima perioada, mi-am dorit sa vad partea pozitiva.
Ce a fost frumos la acest sezon?
Distractia din Vama Veche, investitiile antreprenorilor in Olimp si faptul ca INCA exista tineri dornici sa invete o meserie. Si hotelieri care inca dau din coate.
Distractia din Vama Veche
Vama Veche m-a surprins total. Locatii superbe, investitii mici si cu impact mare. Cel mai bine ne-am simtit la NOVE, situat chiar pe plaja. Dar nici celelalte locatii nu sunt mai prejos. Vama a avut mereu un vibe deosebit, dar in aceasta vara mi-am petrecut mai mult timp distrandu-ma decat oricand.
Am mancat un calcan bun la Plita Pescarului, un loc modest de altfel. Gasesti locatii pentru fiecare buzunar si pentru fiecare tip de persoane. Iubesc diversitatea si cred ca acest aspect mi-a placut cel mai mult. Vama are un ”vibe newyorkez” pentru ca doar in New York am mai intalnit aceasta varietate.
Ce face insa sezonul estival pe litoralul romanesc atat de unic? Este un amestec vibrant de diversitate, cu turistul roman care isi cauta loc de relaxare, strainul curios de farmecul local si tanarul atras de viata de noapte. Mentinerea acestei armonii necesita nu doar abilitati manageriale, ci si o intelegere profunda a fiecarui tip de client.
Un studiu recent arata ca turistul roman are unele dintre cele mai inalte asteptari in ceea ce priveste cazarea.
Evenimente multiple
Au revenit si festivalurile, evenimente timide, dar care au strans sute de turisti curiosi. De baza au ramas tot evenimentele create in colaborare cu antreprenorii din zona. Organizarea primariei a fost slaba, la unul din evenimente politia a blocat intrarea la hotelurile din zona si turistii au fost nevoiti sa mearga kilometri pe jos cu bagaje si copii mici. Nu era cazul sa blocheze zona intreaga, dar din exces de zel asa s-a procedat si tot turistii au suferit. Un exemplu clasic de masura ”anti litoralul romanesc”.
Extinderea plajelor in sudul litoralului
Se lucreaza de zor la extinderea plajelor si asta este o veste foarte buna. Cel mai probabil, din 2024 vom avea suficienta plaja pentru ca devenise neincapatoare odata cu redeschiderea unitatilor de cazare care erau in paragina de ani buni. Speram si la un nisip roz si fin ca in Miami (care are doar plaja artificiala).
Mi-a depasit asteptarile acest sezon estival?
Personal, am ramas cu un gust amar in urma experientelor din acest sezon. Ma asteptam sa vad sudul litoralului foarte bine pus la punct. Asteptam ca acele multe zeci de milioane de euro sa fie vizibile. N-au fost.
Majoritatea furnizorilor au semnalat o scadere a vanzarilor intre 20 si 50%. Cred totusi ca aceasta scadere a fost cauzata de precautia cu care au tratat hotelierii cheltuielile, dar si de cresterile din ultimii ani. Tarifele de cazare nu pot fi crescute in acelasi ritm in care cresc salariile sau preturile la furnizori.
Drept urmare, multi hotelieri prefera sa mentina preturile pentru rulaj.
Controalele de la diverse institutii si amenzile saptamanale nu au lipsit. Penibil. Spre exemplu, un turist a spart un geam si a refuzat sa il achite. A depus plangere la faimosul “OPC” si ghici cine a luat amenda? Hotelul. Pesemne, de cate ori lovim cate o masina in trafic, ar fi mai bine sa facem plangere la “OPC” in loc sa facem amiabila ca scapam basma curata.
If you know what I mean.
Incompetenta crasa a angajatilor statului depaseste cu adevarat orice imaginatie. Ma intalnesc des cu alti antreprenori si mereu rasare aceeasi veche intrebare: Ce am putea face? Raspunsul este de fiecare data acelasi: Sa punem degetul pe harta (si sa fugim mancand pamantul).
Hotelierii sezonului estival 2024
Nu multi sunt dornici de aceasta continua lupta cu sistemul, dar mai sunt cativa. Cred ca, in fapt, guvernantii nostri isi doresc sa starpeasca aceasta specie numita antreprenor. Romania nu are nevoie de asa ceva. Politicienii vad in antreprenori un real pericol si nu o singura data m-am intalnit cu termeni precum “antreprenori de pacanele”, “patronasi cu bemweu”, samd.
Aceasta este cultura creata de statul roman in mintea oamenilor de rand prin toate masurile adoptate din 1990 incoace.
Statul roman nu isi doreste forta de munca calificata, valori umane si spirit antreprenorial. Statul roman investeste in detrimentul celor enumerate. Statul roman si presa.
Sezon da, angajatori si angajati ba
La TV vedem numai bmw-uri, operatii estetice si ce bogati sunt altii. Legea tine partea oricui altcuiva, dar nu a antreprenorului care aduce plus valoare. Tinerii nu mai sunt educati sa munceasca, ci sa se imbogateasca peste noapte prin ”videochat”, ”pacanele”, samd.
Nu vorbeste nimeni despre obligatiile pe care le ai ca angajat, ci doar ca angajator. Nu vorbeste nimeni despre taxarea enorma a remuneratiilor, despre birocratie si incompetenta crasa.
Acestor tineri nu le vorbeste nimeni despre ce inseamna un contract de munca, despre educatie financiara si evitarea cheltuielilor de moment. In mod inconstient, acestia invata ca din munca nu s-a imbogatit nimeni. Ca poti reusi doar daca esti ”pe val” si prin moduri ”dubioase”.
Dragilor, in munca e ca la sala. Cand muncesti – se vede. Este simplu. Munca te lucreaza, te educa. Nu poti ocoli munca daca ai ambitii mari. Multi renunta cand este mai greu, si la munca si la sala. Dar acela este punctul in care trebuie sa muncesti si mai mult. Este ploaia de dinaintea soarelui.
Te uiti in jur si vezi ca 1 din 5 romani este plecat in afara. Si chiar citisem recent o gluma amara care suna asa: au ramas un politician, un popa, un jandarm si un prost care ii plateste.
Si realitatea este ca si eu ma intreb in fiecare zi cum de sunt EU prostul ala. Dar la finalul zilei – prostul este impacat cu el insusi si cara cu sine vantul schimbarii. Se poate si altfel. Daca nu se putea si altfel, erau si ceilalti ca ai nostri (din alte tari).
Cresterea salariului minim
La ce masuri fiscale se pregatesc… Ma mir ca nu avem o revolutie odata cu “cresterea” salariului minim.
Hai sa analizam putin aceasta crestere la 3300 lei brut: 93 lei in buzunar la salariat si 207 lei in buzunarul rupt al statului. Daca luam in calcul si propunerea pentru ianuarie 2024, taxele vor creste cu 624 lei. Pentru 426 lei castigati in plus, statul ne va taxa cu 624 lei extra. In total – 1789 lei (360 euro) pentru un SALARIU MINIM (448 euro). Bineeeee, baietiii!!!
In Spania, la un salariu de 942 euro taxele ajung la 138 euro, adica de 3 ori mai putin pe un salariu dublu. Imi este frica sa fac acelasi calcul si pentru un 942 euro net in Romania.
Sa luam in calcul Portugalia, o tara cu o populatie de doua ori mai mica fata de a noastra. Salariul minim este de 760 euro, imi este cumva neclar daca inainte sau dupa taxe asa ca am pus direct 760 euro intr-un calculator online. Din acest calculator a reiesit ca taxele sunt de 144 euro la salariul minim.
Ma intreb: Cum este posibil asa ceva? Ce anume face din Portugalia o tara care isi permite taxe de 3 ori mai mici, salarii de 2 ori mai mari avand in vedere ca este o tara inferioara Romaniei din toate punctele de vedere?
Practic, un angajat la privat va cara in carca jumatate dintr-un angajat la stat. Daca as putea, mi-as dori sa reusesc sa scot incompetenta, coruptia si puturosii din aceasta tara. E nevoie ca doi romani (cel putin!) sa munceasca la privat pentru a sustine salariul unuia care lucreaza la stat, nici macar 1 la 1.
Acestea fiind spuse, sper ca binecuvantarile si incercarile acestui sezon estival vor aduce lumina asupra problemelor actuale si vor conduce la reforme favorabile pentru toate partile implicate.