Frica de zbor: ce este, de ce apare și cum o poți depăși
Probabil știi deja că este o frica aproape nefondată așa că nu vom dezbate absolut deloc șansele de a fi parte într-un accident aviatic. Nici nu consider ca ar fi cel mai bun subiect și probabil le-ai mai auzit deja.
Mai mult aș vrea să povestim despre teama internă și cum să depășim aceste momente. De multe ori, această frică apare la adulți după ce devin părinți sau există dinainte.
De-a lungul timpului, am zburat de foarte multe ori și o bună parte din zboruri au fost transatlantice. Nu îmi amintesc să fi avut vreo teamă înainte de a naște, însă după naștere am dezvoltat o super fobie. Chiar și pe cele mai comune și scurte trasee – precum București – Milano.
Cel mai mult mă speriau turbulențele despre care știm deja că sunt inofensive dacă purtăm centura de siguranță. Știu ca experimentarea ajută cel mai mult la ”vindecare” așa că am tot luat bilete fără să gândesc prea mult și totuși era mai rău de fiecare dată.
Chiar în timp ce scriu aceste rânduri mă aflu într-un avion spre Cartagena, Columbia. Chiar acum am trecut prin câteva minute de zgâlțâiala și trebuie să spun că zborurile europene sau transatlantice nu suferă comparație cu cele ce trec pe deasupra Americii. Dar toate persoanele din avion par foarte liniștite – semn că nu am motive să fiu îngrijorată. Staff-ul își continuă activitatea ignorând orice trepidație.
Turbulențele și cum să le ignori
Aseară, înainte să îmi iau la revedere de la Ali (un prieten din New York), i-am menționat pe scurt că uneori mă sperie turbulențele. El este foarte relaxant când este nevoit să zboare. Nici nu am terminat propoziția că el a început să îmi explice rapid cum stau lucrurile, de fapt.
”Vezi tu, în America există mai multe tipuri de climă și ori de câte ori se întâlnesc masele de aer cald cu cele reci apar turbulențele. Nu trebuie să te sperii, ci să te gândești că sunt doar curenți.”
Nu am înteles nimic din ce a vrut să spună și probabil nici el nu știe exact cum să explice. Dar mi s-a părut o informație utilă pe care o voi lua în bagaj cu mine. Când mă ia teama, mă voi gândi că este doar clima.
Adesea mă gândesc la cum conduce soțul meu și devin imediat liniștită că nu pilotează el. Nici nu vreau să îmi imaginez ce zbor agitat aveam! Turbulențele sunt precum gropile în asfalt, nici un drum nu este în totalitate drept. Piloții nu le pot evita chiar pe toate.
Să iei în calcul că de multe ori doar tu ești speriat. Te poți uita între personalul avionului și atâta timp cât ei sunt liniștiți, nici tu nu ai de ce să te agiți.
Cele mai mari probleme apar, de regulă, la decolare și la aterizare. Odată ajuns sus, te poți relaxa și bucura de zbor.
Zborul cu avionul: un vis sau un coșmar? Cum să îți controlezi anxietatea și să te bucuri de călătorie
La mine totuși au funcționat câteva trucuri și anume:
- Istoricul: am zburat de atâtea ori fără probleme așa că am început să iau în calcul acest aspect.
- O stewardeză de +50 ani și foarte cochetă mi-a spus că este la datorie de 25 ani. Doar 25 de ani de zbor continuu. Eu zbor o dată pe an (mai multe zboruri, dar nu constant). Pe bune?
- Locurile din avion contează: alege la aripă sau mai în față. Locurile din spate sunt mai turbulente. Nici nu știu de ce nu m-am gândit niciodată la asta înainte… Cumva este logic.
- Încredere: oamenii sunt pregătiți pentru meseria lor. Așa cum și eu am încredere în cunoștințele mele așa și ei sunt extrem de pregătiți.
- DACĂ se întâmplă ceva (și o să sune înfricoșător, puneți mâna la ochi dacă nu vreți să citiți), vei leșina înainte să știi că vei muri și oricum totul se va întâmpla atâta de rapid încât nu vei avea timp nici măcar să reacționezi.
- În alte zone ale lumii, oamenii călătoresc constant. Noi mai rar și poate tocmai asta este problema.
- În timpul zborului, este acel sunet de centură dacă îl știi. Atâta timp cât nu îl auzi de 3 ori la rând, ai zero motive să te stresezi. (nu este o informație 100% sigură, nu mai știu exact unde am citit asta – dar poți căuta tu dacă vrei și să lași în comentariu pentru ceilalți)
Acestea fiind spuse, nu putem lăsa o frică să ne domine. Nu ne putem lăsa copiii fără să își cunoască bunicii, nu ne putem priva de bucuria de a călători. Curaj!
Cum facem timpul să treacă mai ușor când avem zboruri de lungă durată?
Personal, plec cu tot ce se poate în bagajul de mână: cărți, laptop, tabletă, etc. Dacă ai alte idei, lasă în comentariu pentru ceilalți.
- Citește o carte: mă plictisesc destul de repede de citit, dar mereu iau o carte pentru că îmi place să diversific activitățile.
- Dormi: dacă reușești să dormi, este de departe cea mai bună activitate pentru un zbor liniștit. Eu nu pot să dorm pe zboruri așa că trebuie să fiu mereu inventivă.
- La ceva timp, fă puțină gimnastică. Este partea mea preferată, fac încălzirea pe care o fac la sală.
- Scrie: eu scriu articole pentru blog, povești, poezii, orice. Sper ca într-o bună zi să reușesc să termin o carte de povești. Tot amân scrisul pentru pensie, dar poate că zborurile sunt ideale pentru asta (să îmi aduc aminte să zbor mai des).
- Descarcă seriale sau filme: știi gluma aia cu Netflix? Dacă ar scoate Neftlix un film de 8 ore, l-ai privi într-o singură zi? Evident, răspunsul tuturor e nu. Și atunci Netflix spune ”Ok, voi face un serial cu 8 episoade”. Dacă acasă ne putem uita 8 ore încontinuu la un serial, atunci zborurile sunt momentul ideal!
- Joacă-te: de la Candy Crush până la Blockudoku, există suficiente jocuri offline pentru a te menține ocupat.
- Lucrează: începe o vacanță cum o încep și eu – muncind. Spre norocul nostru, majoritatea zborurilor au WiFi de ceva timp. În SUA aveau și acum 10 ani, dar nu mai conteaza. Important este că acum avem și pe Europa. Așa că poți lucra liniștit de la 30 000 ft.
- Găsește-ți un hobby nou: unora le place fotografia, altora le place să deseneze. Dacă încă nu ai un hobby, un zbor îți acordă suficient timp să îți găsești unul și să îl dezvolți.
- Mănâncă și bea! Te distrage și timpul trece mult mai ușor.
Personal, prefer să nu consum cafea în ziua în care am zbor. Nu iau pastile pentru dormit, beau multă apă și evit consumul de sucuri sau alcool. Toate acestea mă agită, iar eu vreau un zbor cât mai lin.
Era să omit cel mai important truc: gândește-te la destinație. Poate te așteaptă o persoană dragă sau poate este o destinație pe care îți doreai de mult să o vizitezi.
Iată că am ajuns la finalul acestui articol și a trecut aproximativ o oră din zborul meu. Încă trei ore și vă transmit salutări din Columbia.