fbpx

Daca vrei sa fie mai bine, incepe cu tine!

Ce s-a intamplat cu romanii?

Merg la munca doar pentru a pleca de acasa, zero implicare, zero initiativa, zero crestere personala. Ma uitam la TV la protestele HORA si chiar nu trebuia sa fii clarvazator ca sa remarci ca initiativa si implicarea apartin antreprenorilor, nicidecum staff-ului.

Antreprenorii au ajuns sa creada pana si ei ca cei muncitori sunt oameni extraordinari – cand a munci este normalitate – iar cei ce nu aduc nici un plus business-ului se supraevalueaza, considerand ca simpla lor prezenta este mai mult decat suficienta. Cei care muncesc, deja simt ca merita a fi directori, desi abia stapanesc job-ul pe care l-au primit.

Eu am pus intrebarea, eu dau si raspunsul: statul.

Angajarile la “stat” degeaba trebuie sa dispara. Codul Muncii are nevoie de o reforma – Romania, tara noastra, nu mai poate functiona pentru prea mult timp asa. Tinerii au nevoie de oportunitati reale si egale, au nevoie sa devina productivi. Romanii nu mai pot sta nepasatori la probleme societatii si la coruptie. 30 de ani a fost frumos, acum totul se darama in jurul nostru si incepeti nu mai departe de imediata apropiere (garduri, cladiri, tineri).

Cu siguranta nu sunt singurul roman nemultumit si nici singurul cu voce. Incepeti sa faceti ceva – orice – si cu putinul pe care il facem fiecare vom lasa o lume mai buna in urma noastra.

De ceva timp, ma tot gandesc la toate optiunile pe care le am si la solutii. Este peste puterea unui singur si simplu om sa schimbe atat de multe. Insa… Ca mama, m-am gandit ca cel mai bun mod de a imi educa copilul este prin exemplu. Daca in micul apartament in care traiesc este curat si ordine mereu, cel mai probabil si copilul meu va  trai la fel la randul sau: in ordine si curatenie.

Educati prin exemplu

Incepeti prin a face voluntariat acolo unde este loc pentru voi. Aveti condei, scrieti pentru ca vocea poporului rasuna mai tare decat coruptia. Aveti carisma, implicati-va in politica. Va plac plimbarile? Luati un sac si doua manusi si aratati-le romanilor ca cineva le strange gratuit gunoaiele si poate constiinta ii indruma catre cosul de gunoi si nu catre spatial verde. Incepeti cu lucruri mici, nu cu spagi mici, nu cu proteste mici.

Nu suntem toti la fel, nu suntem toti directori sau oameni de afaceri si intotdeauna este loc de mai mult, dar nu acesta este scopul. Nu functia, nu averea, nu coruptia. Acestea trei ne-au adus pana in prezent.

Lucrez in industria ospitalitatii, cel mai afectat sector, dar putini oaspeti arata intelegere. Era cumva evident ca va trebui sa strangem randurile pentru a trece valul si cu tot efortul suplimentar depus (gratis), ne este din ce in ce mai greu sa ii multumim pe cei care ne trec pragul. Fara intelegerea celor din echipa, probabil nu reuseam sa fac nici atat. La noi chiar se muncea pe branci, iar acum ne rugam de statul roman sa ne permita sa muncim. Voi constientizati in ce hal am ajuns? Timp in care altii nu stiu cum sa evite munca, noi ne rugam sa muncim. Pana acum nu aveam cu cine si acum nu mai avem ce.

Am tot sperat ca tinerii care se intorc in Romania dupa ani de strainatate, vor veni cu experienta altor tari si vor face ceva aici – cum am facut si eu de altfel – insa am constatat ca sistemul din Romania este atat de putred incat nici nu ii poate tine prea mult pe meleagurile noastre si nici nu sunt foarte dispusi sa depuna efortul necesar fara rasplata cuvenita.

Implicati-va – s-ar putea sa fim rasplatiti, desi in prezent o facem gratis.

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top