In sfarsit am reusit sa scriu despre asta, probabil cei care ma cunosc asteptau de mult timp acest articol. Un site pentru hotel nu este foarte diferit de oricare alt site. Sigur ca exista lucruri pe care nu le regasesti pe alte site-uri precum un motor de rezervari.
Voi incerca sa explic in cel mai prietenos si simplu mod posibil ce este un site si de ce ai nevoie de unul.
Statistica scurta de pe Valea Prahovei
Am facut putin research zilele trecute pentru ca eram interesata in special de Valea Prahovei. Am fost uimita de faptul ca aproape 40% dintre proprietati nu au site propriu. Din restul de 60%, aproape jumatate au un site al carui design este mai invechit decat cladirea.
Este socant, sincer. Si statistica de mai sus nu este cel mai socant aspect.
Ce am constatat?
M-a dat pe spate faptul ca multe proprietati isi directioneaza butonul de SITE din Google My Business catre o plaforma de rezervari careia ii plateste un comision intre 15 si 23% sau catre pagina de Facebook.
Google My Business
Sa clarificam un lucru foarte important. Toate celelalte site-uri existente au pentru o afacere un singur scop – acela de a aduce trafic pe site-ul afacerii noastre. Scopul afacerii noastre nu este sa producem bani pentru altii. Cred ca este un lucru evident si nu reusesc sa inteleg de ce lucrurile se intampla invers.
Anterior acestui research, am tot auzit discutii despre cum plaftorma X este cel mai bun lucru care s-a intamplat afacerii Y de la diversi hotelieri. Insa, am crezut ca este vorba despre un procent extrem de mic de persoane care chiar cred acest lucru.
Cum faci un site pentru hotel?
Inteleg faptul ca multi hotelieri nu sunt experimentati in partea de online si stiu ca nu le putem face pe toate pentru ca turismul deja iti ocupa foarte mult timp.
Eu nu scriu aceste articole pentru ca sunt un calator, ci pentru ca si eu lucrez in aceasta industrie si te inteleg perfect. Norocul meu a fost ca eu – inainte de a fi hotelier – am fost web & graphic designer.
Pasiunea mea pentru web a fost dintotdeauna peste pasiunea pentru turism.
Asadar, motivul pentru care am inteles ca am nevoie de un site pentru fiecare afacere in parte a fost faptul ca aveam experienta anterioara. Asta nu inseamna ca si tu trebuie sa stii sa faci un site. Poti externaliza, exista specialisti care fac site pentru hotel – eu sunt unul dintre ei.
De-a lungul timpului, am creat si administrat cateva zeci de site-uri si aproximativ 70% din ele erau create special pentru hoteluri asa ca profita de experienta mea si intreaba-ma mai jos in sectiunea de comentarii tot ce vrei sa stii.
De ce orice hotel are nevoie de un site?
Sa incepem cu inceputul si cateva notiuni de baza din domeniu.
Ce este un site?
Ce este un domeniu?
Ce este gazduirea sau hosting-ul?
Voi face o comparatie care mereu mi-a placut si reprezinta adesea modul in care le explic altora. Un site este precum o casa cu mai multe incaperi. Ca sa iti poti face o casa, ai nevoie de un teren – adica hosting-ul. Si ca sa poti primi musafiri in casa ta, ai nevoie de o adresa – adica de un domeniu.
Cu cat adresa ta este mai cunoscuta si mai prezenta in online, cu atat ai mai multi musafiri – adica rezervari. In concluzie, ai nevoie de un site pentru a avea mai multe rezervari, in special rezervari pentru care sa nu platesti comision.
Are McDonalds cei mai buni burgeri?
Eu cred ca nu. Si probabil si tu crezi acelasi lucru. Daca acesti burgeri nu sunt atat de buni, de ce toata lumea ii cumpara?
Pentru ca sunt foarte populari si au un ambalaj foarte bine pus la punct – altii il numesc marketing. Ce vreau sa reliefez, este faptul ca atunci cand esti popular si ai un marketing bun, nu prea mai conteaza ce vinzi.
Nu este tocmai corect sa mergi pe aceasta idee si din acest motiv trebuie sa oferi si un produs bun. Dar este total inutil sa ai un produs bun fara reclama. Si de asta ai nevoie de un site.
Business-ul tau trebuie sa aiba casa lui
Iar tu ii redirectionezi permanent catre altcineva fie pentru ca nu ai un site deloc, fie pentru ca ai un site cu un design invechit. Prezenta online trebuie imbunatatita constant prin toate mijloacele.
Este precum o relatie de prietenie. Daca nu iti suni prietenii timp de 1 an, nu prea ii mai poti numi prieteni. Sau nu te mai poti numi prieten. Habar nu am. Dar nu prea e o prietenie, nu?
Cat costa un site?
Preturile difera de la furnizor la furnizor, dar si de ce anume iti doresti. Un site custom este sigur mult prea scump si nu se preteaza pentru orice proprietate.
Sunt proprietati care au nevoie de un site One Page (o singura pagina), precum hotelurile mici, vile, pensiuni.
Sunt proprietati care au nevoie de un site cu mai multe pagini, precum o pagina pentru restaurant, spa sau altele. Sunt si site-uri multi property, cum este cel de la Avenue Hotels, site la care lucrez acum.
Site pentru hoteluri
Costuri si durata
Un domeniu costa intre 10 si 20 de euro pe an si poate fi cumparat de pe site-ul Rotld, adica de aici.
Gazduirea costa intre 50 si 100 euro pe an si poate fi cumparata de pe site-ul Optic Servers, adica de aici, eu ii recomand cu drag.
Multi designeri folosesc teme pentru site-uri pentru a scurta timpul de executie. Un site poate dura de la 30 zile pana la cateva luni sau chiar un an, daca discutam de un site custom cu multe functii.
Un site costa de la 400 euro pana la ce buget aloci tu. Orice site are nevoie de mentenanta si preturile incep de la 10 euro/luna. Uneori, cei care fac site-ul fac un cost mai mare si includ in el pretul anual al domeniului si al gazduirii.
Primesti inclusiv casute de email personalizate. Eu am domeniul adnanamatei.ro, iar adresa mea de email este maya@adnanamatei.ro.
Pentru hoteluri recomand adrese de email de tipul hello@, contact@, info@, dar exista multe alte variante din care poti alege.
Daca te intereseaza subiectul, afla mai multe despre Google Analytics citind acest articol – Google Analytics pentru hoteluri. Daca vrei sa afli ce este SEO, iti recomand si articolul – SEO pentru hoteluri si prima pozitie in Google.
Castiga un site gratuit cu Book Everything
Am scris recent despre Book Everything, echipa lucreaza pentru lansarea platformei de Vacante in Rate – data de lansare stabilita este 31.10.2021. Toate hotelurile care au integrat calendarul lor pentru Facebook si site pot posta oferte pe platforma Vacante in Rate.
Trimite o super oferta pentru turisti la hello@book.eu.com pentru a participa la acest concurs organizat de Book Everything si poti castiga un … SITE facut special pentru hotelul tau. In cazul in care nu ai nevoie de un site, vei primi un banner timp de 30 de zile pe platforma.
Concluzii
Orice hotel, ca oricare alta afacere, are nevoie de un site pentru a avea mai multe rezervari. Un site propriu, spre deosebire de platformele de rezervare, nu are comision/rezervare si astfel reduci cheltuielile.
Costurile unui site incep de la 400 euro, suma pe care o platesti o singura data, iar costurile de mentenanta sunt in jur de 200 euro/an.
Nu uita sa dai subscribe pentru a afla din urmatorul articol ce ar trebui sa contina un site pentru un hotel.
Enjoy my blog!
A se face diferenta dintre un site de prezentare pentru hotel si un site de vanzare pentru hotel. Cu siguranta tarifele sunt dinamice in ambele directii, dar mai conteaza si limbajul din spate. Da, stiu multe unitati de cazare fara site, altele fara pagina de facebook. Ori in secolul XXI, cand tehnologia e la cele mai avansate cote, amprenta digitala conteaza cel mai mult in succesul business-ului.
Foarte utile multe informatii mentionate, dar nu le generaliza!
Thanks 🙂 Nu am intrat prea mult in detalii despre tipul de site pentru ca esenta era faptul ca avem nevoie de un site, fara sa speriem oamenii cu ce fel de site le trebuie si ce ar trebui sa contina. M-a uimit faptul ca procentul de hoteluri cu pagina de facebook este foarte mare, unii au cont de facebook pe post de site.