fbpx

Romania vrea autostrazi – esti doar un singur om

Cred ca am vazut toti initiativa acestui antreprenor roman – Stefan Mandachi, totusi pentru cei care nu au vazut inca clipul, il puteti vedea in acest articol. M-a intristat. Nu faptul ca nu avem autostrazi, ci faptul ca el este un singur om, faptul ca si noi restul ne regasim in acest om singur.

15 minute pe 15 martie

Din toata povestea cu 15 minute – am apreciat rugamintea: daca vrei sa pleci din Romania, mai stai 15 minute. Pentru ce? Vom pleca toti eventual. Pana si eu care m-am intors ca sa raman.

De ce 15 minute? De ce 15 martie? De ce nu 25 de zile? De ce nu 25 martie?

Se poate sa avem tot ceea ce cerem. Dar nu in 15 minute. Vreti solidaritatea antreprenorilor? Pe a mea o aveti, dar pe 25 ale lunii cand vom amana plata contributiilor la stat cu 25 de zile. Indiferent de urmari. Pentru ca noi trebuie sa invatam ca nu vor exista urmari negative atata timp cat suntem impreuna. Noi suntem vinovatii pentru ca bagam banii munciti de noi toti in buzunarele acestor oameni, pentru ca am vazut timp de 29 de ani ca aceste buzunare sunt rupte si am continuat sa fim buni platitori. Am continuat sa fim cuminti ca niste oi, am continuat sa fim indiferenti la acel singur om chiar si cand motivele lui au fost majore si ne-au afectat pe toti.

Cand locuiam in New York, femeile protestau pentru dreptul de a merge pe strazi fara tricou. Si noi nu suntem in stare sa ne unim si sa nu ne platim contributiile pentru 25 de zile pentru a distruge coruptia.

Stefan Mandachi, la 25 de ani am ajuns musafir acasa cand am deschis primul business. Probabil si tu. Timp in care angajatii mei lucrau 8 ore/zi, eu lucram 20 h/zi fara zile libere, fara Craciun, zi de nastere sau altele.

    1. Si am tot auzit povestea cu “deleaga oameni sa iti faca treaba“. Acesti oameni sunt tineri – lasati de Romania noastra draga fara posibilitatea de a se scolariza ori din motive financiare, ori pentru ca efectiv nu exista scolarizare (de actualitate) in turism. De mentionat ca turismul este industria cu cea mai mare crestere la nivel global. Amenzile nu merg la angajati, ci la mine. Nu pot sa deleg amenzi.
  1. Am auzit si varianta cu “externalizeaza servicii“. Been there, done that. Usor de facut cand esti sus, dar cu ce buget cand esti la inceput?

Pentru acesti ani care au trecut, tu crezi ca este suficient sa ma opresc 15 minute? Nu. Ma opresc pentru minim 25 de zile. 

Spre deosebire de toti cei care ii vedem la proteste, ca antreprenori avem o lista foarte bine definita de cereri. Lista pe care vreau sa o vad – in mediul online, la proteste, oriunde.

Uite asta este lista mea:

  • autostrazi (pentru ca sunt si eu moldoveanca si lipsa autostrazilor este unul dintre motivele pentru care mi-am parasit casa si locuiesc cu chirie);
  • salariu minim pe economie 1500 lei net si 500 lei contributii (impozit, CASS, CAS, CAM in ce cote vor ei) cu cresterea contributiilor odata cu cresterea remuneratiei;
  • implicarea statului in sustinerea antreprenorului (vezi cazul Lido si parcarea la 800 euro/luna);
  • sustinerea romanului de rand de catre Politia Romana, nu a intereselor primarului (ex: vezi aici);
  • eliminarea comertului ilegal (sau legalizarea acestuia, ce sens are ca eu sa platesc daca cel de peste drum nu are nici o autorizatie si nu plateste nici un impozit – dar poate da spaga de ordinul zecilor de mii de euro);
  • legislatie salarizare conforma cu necesitatile mediului privat, nu a statului (pentru ca ne-am saturat de pagubele aduse de medicale false, demisii fara preaviz, etc.)
  • eliminarea competitiei neloiale a statului privind grila de salarizare;
  • eliminarea birocratiei cauzate de necesitatea statului de a nu fi “usurat la plata contributiilor” cand evident motivele pentru care statul nu are bani sunt altele;
  • tragerea la raspundere a celor care lasa proprietati in paragina distrugand buna imagine si turismul;
  • tragerea la raspundere a celor care construiesc ilegal bloc langa bloc;
  • posibilitatea de indrepta contributiile (ma refer la CASS) catre clinici particulare pentru ca inca nu am cunoscut un roman multumit de spitalele de stat (poate de doctori, de conditii inca nu);
  • eliminarea documentelor obligatorii care nu sunt nimic altceva decat bani atuncati pe geam pentru o hartie / motiv pentru amenda (amintim SSM, medicina muncii, analiza de risc, solicitari stupide precum sistem de armare si senzori de efractie intr-o cladire cu program non-stop plus foarte multe altele).

Si mai am multe de adaugat, dar ma voi opri aici. Din Moldova privind, nu stiu cate ar fi relevante sau cate sunt din cele de mai sus. Imi aduc aminte abuzurile ANAF, DSV, etc din Moldova. Nici despre acestea nu am auzit nimic. Imi aduc aminte buletinele si permisele de conducere false din judetul meu drag – Galati, dar nici despre asta nu am auzit nimic.

Romanul trebuie sa inteleaga ca fara transparenta si legalitate – apartinem acestui peisaj si nu putem schimba nimic atata timp cat regulile nu se aplica tuturor. Nu de legi ar trebui sa ne fie frica, ci de lipsa lor (schimbarile legislative dupa bunul plac al politicienilor sunt o dovada clara a acestui fapt).

Am scris liber tot ce-am gandit, iar timpul va arata ca o opinie atata timp cat este sustinuta de un singur om, nu va produce nimic.

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top