Aventura mea a inceput pe data de 24 martie, dis-de-dimineata cu un zbor Air France si o briosa delicioasa. Urmau opt ore de calatorie, reprezentate de zborul Bucuresti-Paris, calatoria cu trenul TGV pana in Rennes, cazarea in Saint Malo, unul dintre cele mai apropiate orase de Mont Saint Michel care insusi abunda de atractii turistice precum “Intra Muros”, o zona pazita de ziduri inalte in care se pot regasi o multitudine de magazine, restaurante, hoteluri de lux, fiind cea mai populara destinatie de promenada pentru locuitorii zonei, pe care i-am cunoscut in cadrul unor evenimente pentru turisti organizate de primaria orasului, ospitalitatea localnicilor si mandria de a-si duce traiul in Saint Malo sunt admirabile.
A doua zi, am ajuns la Mont Saint Michel cu un autobuz special. Primul lucru pe care l-am invatat a fost acela de a ne salva de nisipurile miscatoare, zona fiind destul de periculoasa, avand in vedere vremea destul de umeda din luna martie.
Pentru a descoperi intreaga insula, sunt suficiente 4 ore dar, in limita timpului disponibil va puteti petrece si noaptea in acest colt de rai. Puteti incerca hotelurile care se afla pe insula sau pe cele care sunt pe uscat la 2-4 km distanta, ceva mai ieftine.
Insula are doar 41 de rezidenti si aproximativ 7000 de vizitatori pe zi.
In 1888 celebra bucatareasa Mere Poulard si-a deschis aici o pensiune, care dainuie si azi. Pe langa pensiune, azi exista o terasa siun magazin de biscuiti cu acelasi nume.
Programul de acces in abatie este in perioada 2 mai – 31 august intre orele 09.00-19.00, iar in perioada 01 septembrie – 30 aprilie intre orele 09.30-18.00. Abatia e inchisa pe 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.
Vizitele pot fi individuale sau tururi ghidate.
La intrarea in oraselul medieval, in partea stanga se afla Centrul de informare turistica, situat in fosta camera a paznicului. Aici veti putea obtine toate informatiile care va intereseaza si o harta a insulei.
Pe un panou este afisat programul fluxului si refluxului. De acest orar trebuie sa tineti cont neaparat, mai les daca sunteti cu masina sau doriti sa vizitati pe jos, mica insula aflata in apropiere, care are construita o capela, iar drumul pe care se ajunge la aceasta insula este acoperit la flux de mare.
Dupa ce m-am documentat la Centrul de informare turistica, am inceput drumul propriu-zis. Accesul se face pe Bulevardul Gate, trecand prin Poarta Regilor.
Denumirea de bulevard este improprie, fiind vorba de un drum nu mai lat de 3 metri. Dar pentru Mont Saint Michel, aceasta latime stradala este posibila doar un bulevard.
Pe ambele parti sunt muzee, case si magazine extraordinar de pitoresti, care dateaza din sec XV – XVI.
Aici, la tot pasul, in tot felul de forme si culori, pancarte ornand intrarea in magazine si in special in cafenele. La cateva minute de mers, pe partea drepta se pot observa terasa Poulard hotelul ‘’Vieille Auberge’’, iar la tot pasul proprietarii te indeamna sa le calci pragul, foarte amabili.
In final, am ajuns la capatul celor 350 de trepte pe care trebuie sa le urc pentru a ajunge la abatie. Aceste trepte poarta numele de Grand Degree (Marea Scara). Aproape de varf este intrarea in manastire. Intrarea este gratuita pentru persoanele sub 26 de ani, iar adultii platesc o taxa de 8,5 euro daca isi doresc sa continue minunata experienta.
Traseul este bine dirijat prin stalpi metalici uniti intre ei cu lant, asa incat nu te poti rataci. Dupa ce ai trecut de unele etape, nici nu te mai poti intoarce, insa acest lucru poate fi trecut cu vederea, manastirea fiind de-a dreptul grandioasa.
Inapoi in Saint Malo, am avut ocazia sa gust celebrele galettes si cidrul din Bretagne, ambele au un gust extraordinar. Daca aveti ocazia sa treceti prin Bretagne, nu uitati sa va delectati cu o portie de galettes si un pahar de cidru.
Si dupa o masa atat de delicioasa, ce functioneaza mai bine decat o plimbare pe plaja? Totusi trebuie notat faptul ca in marea parte a timpului vremea este foarte racoroasa, pentru mine paltonul a fost o necesitate la sfarsitul lunii martie. V-as recomanda sa vizitati aceasta regiune in timpul verii, sunt sigur ca veti avea o experienta de neuitat!
Sper ca v-a placut articolul, iar pana data viitoare nu uitati sa dati follow paginii de Instagram: adnanamatei.ro
Articol publicat de Alfred Gavanescu.