fbpx

Lectii cu David Lipper – tehnica Ivana Chubbuck

Incepand cu luna septembrie David Lipper, actorul canadian, va fi trainer al tehnicii Chubbuck in Romania. Nume precum Charlize Theron, Brad Pitt, Halle Berry apar la o simpla cautare pe Google a Ivanei. Inseamna ca este ceva maret si noi suntem pe punctul de afla.

David Lipper – un actor canadian cu origini romanesti

L-am cautat pe Google si pun pariu ca si voi ati facut acelasi lucru. Desi nascut in Montreal, David este foarte mandru de originile romanesti – bunica lui era din Radauti, Bucovina. Din ce am citit, acesta si-a inceput cariera ca actor in Los Angeles si a jucat in filme cu actori precum Nicolas Cage, Tiffani Thiessen, Patrick Duffy si nu numai. L-am vazut pe micile ecrane.

Am apreciat din banca mea la prima clasa abilitatea lui de a trece de la un personaj la altul si de la a exprima o traire catre a exprima o traire total opusa. In general, persoanele din televiziune au acest uimitor skill care te face sa te intrebi cine sunt cu adevarat in momentele in care raman singuri.

The Power of the Actor – bestseller de Ivana Chubbuck

Ivana Chubbuck este autoarea acestui bestseller The Power of the Actor – Puterea actorului, carte pe care o voi citi in urmatoarele zile intrucat imi sunt necesare informatiile la urmatorul curs. Cartea o puteti gasi si pe emag – aici.

Din primele pagini rasfoite, am dedus ca punctul de interes este defapt experienta personala a cititorului. Din punctul meu de vedere, puterea actorului este tocmai experienta personala si secretul este felul in care acesta isi foloseste aceasta putere in fata unei audiente.

Experienta mea anterioara in actorie – aproape zero

M-am lovit de cateva ori de actorie cand eram mai tanara, am fost manechin o buna parte din viata mea si mai tarziu reporter TV, dar nu am avut niciodata un script de urmat si replici proprii. Nu am incercat sa fiu actrita desi am avut cateva tentative esuate de a studia actoria in State. Asa ca atunci cand am auzit de acest curs, mi-am spus De ce nu?

Si totusi. DE CE?

Am trac, am frica de vorbit in public si cateodata si atacuri de panica. Multi dintre noi au aceasta frica, exista chiar si un studiu care afirma ca frica de moarte este mai rar intalnita decat teama de a vorbi in public. Este firesc sa fii speriat atunci cand esti in centrul atentiei.

Eu am condei, dupa cum spunea dna Diriginta, pentru ca sunt un dezastru la a fi prezenta – aici si acum. Cuvintele iti ofera timp, iti ofera posibilitatea de a schimba ceea ce nu este pe placul tau. Prezentul si actoria nu. Nu poti spune ceva si dupa sa iti inghiti cuvintele. Trebuie sa iti stapanesti propria persoana si sa ti-o asumi.

Nu am infruntat niciodata aceasta teama. Mi-a facut probleme la interviuri, mi-a facut probleme in liceu si mi-a facut probleme in viata. Chiar si la job. Vorbitul nu este pentru mine. Sau nu era – pentru ca acum m-am decis sa imi infrunt frica si sa devin cine imi doresc sa fiu.

Primul curs

Am ajuns acolo, intotdeauna este foarte ciudat cand nu cunosti inca pe nimeni, asa ca firesc m-am indreptat catre singura figura cunoscuta – in cazul meu Alin. Acesta mi-a inmanat un exemplar al cartii The Power of the Actor. Am folosit putinul timp pe care il aveam la dispozitie pentru a rasfoi primele pagini. M-au prins, insa aveam si curiozitatea de a imi cunoaste colegii. Am remarcat ca jumatate erau foarte tineri, insa restul aveau determinare. Asadar, este adevarat ca varsta si trecutul nu reprezinta niste factori cand iti doresti ceva.

Pe durata workshopului am ras, am plans si ne-am facut de ras. David “a scos” din noi cele mai adanci secrete. Acel gen de lucruri carora nu le-ai da grai niciodata de teama ca ar deveni realitate si adevarul ar fi de nesuportat. Amuzant este insa ca odata spuse, ne-am simtit usurati pentru ca am dobandit putere asupra celor spuse si acestea nu au mai avut putere asupra noastra.

Am remarcat ca in momentul in care joci un rol, te inconjori cu o bula, departe de lume cu singurul scop de a captiva audienta, de a face acea bula singura realitate. Daca reusesti sa acaparezi audienta, atunci ai reusit ca actor. Acel moment in care audienta vede mai mult decat cativa oameni vorbind.

Merita? 

Depinde cine intreaba. Depinde de cat de implicat esti. Este devreme sa ma pronunt, dar va tin la curent. Voi publica urmatorul articol dupa ce se vor tine inca doua clase.

Aici gasiti si varianta in limba engleza a articolului.

In cazul in care sunteti interesati, va puteti inscrie pe site-ul Magnolia Studio, cursurile se tin in fiecare duminica intre 15 – 19, trainer este David Lipper, tehnica predata se numeste tehnica Chubbuck.

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top