Ne apropiem rapid de finalul anului 2023 si pot spune ca a fost un an in care am fost productiva intr-un mod nou despre care vom vorbi imediat. Inchei anul lasand in urma ceea ce mi-a adus neplaceri si aducand in viata mea mai multe lucruri bune.
Al meu 2023 in turismul romanesc
Anul acesta am activat indeosebi pe litoral si avut ocazia sa cunosc un alt tip de turist. Acel tip de turist care vine la noi pentru poveste. Cand aveam aproximativ 23 de ani, am administrat pentru prima oara un hotel de una singura – Hotel Regal 1880 din Sinaia.
Nestiind foarte multe la vremea respectiva despre business, am muncit mult mai mult la poveste decat la afacere. Alaturi de inca o persoana priceputa la marketing, webdesign si grafica am construit locatiei poate cea mai frumoasa poveste din istoria turismului romanesc.
Cu o atentie nebuna la detalii, am decorat si numit fiecare camera in parte. Am luat istoria cladirii si am etalat-o la fiecare colt. Neavand portofoliu de oaspeti, am incercat sa castigam prin poveste. Intre timp, s-a stins… Ca orice poveste, trebuie spusa pana se intipareste.
Cred ca a fost o miscare inspirata pentru ca strategia noastra chiar a functionat.
Dupa atatia ani, am reintalnit un turist asemanator celor pe care ii gazduiam in acea locatie. Acest turist vine cu inima plina si cu toata familia visand la o vacanta. Unii sunt loviti de realitatea unui guvern care vrea sa toace toate resursele de investitii ale turismului. Altii, in schimb, se uita mai putin la neajunsurile pe care le cunoastem bine cu totii.
Pe aceia, ii iubesc! Acestia vin sa simta caldura ospitalitatii, sa miroasa marea, sa danseze pana ii dor picioarele. Nu ii intereseaza cum sta gresia in baie, ii intereseaza sa fie curat. Nu ii intereseaza ca tinerii din echipa sunt stangaci, ci ii intereseaza sa vada cum se straduie sa devina adultii muncitori de maine. Sunt cei care te iau de mana la hore seara de seara si te trag la dans.
Acesti oameni vin cu traista plina de acasa si ne impart inca de la check in ba o tuica, ba un vin – fiecare cu ce are de oferit. Din toate colturile tarii.
Stii ce sentiment trezesc oamenii astia in noi, cei care muncim acolo o vara intreaga? Sentimentul ca a venit Craciunul in toiul verii. Ma inclin! Sa oferi e lucru mare.
Nu cred ca citeste vreo unul aceste randuri intrucat nu m-am prezentat vreodata, dar daca or citi… Le multumesc ca mi-au adus aminte de ce am ales turismul.
Startups si inteligenta artificiala
Chiar a fost un an plin din toate punctele de vedere. Am invatat foarte multe, dar mai ales despre startupurile de tehnologie. Romania nu este US si este greu sa fii apreciat intr-un loc in care nu esti inteles.
Am inceput de-a lungul anilor mai multe proiecte pe care le-am abandonat. O buna perioada de timp m-am invinovatit. Am luat in considerare faptul ca poate nu sunt capabila sa duc un lucru la bun sfarsit.
In 2016 am inceput acest proiect – jobes.ro. Singurul impact pe care l-am avut a fost ca am lansat in acelasi timp cu jobZZ.ro. Cei de la jobZz.ro au fost nevoiti sa isi modifice reclamele la TV pentru ca utilizatorii lor ajungeau pe jobes.ro din cauza asemanatorii de nume in pronuntie – le multumesc pe aceasta cale. Era sau este o platforma de postat anunturi de angajare – gratuita pentru cateva anunturi pe luna.
In 2020 am avut o tentativa sa ma apuc de ecommerce si magazine online – sigur nu este pentru mine. Tot in acelasi an, am inceput sa lucrez la Amhotech, o platforma pentru organizarea interna a hotelurilor. Ce pot sa spun… Inca ii vad nevoia ca si hotelier, dar ca si developer – nu am reusit sa termin de una singura.
O buna perioada de timp, am mers pe idea de “riches in niches”. Nu ma puteam insela mai tare. Am creat produse nisate rau. Idea nu este rea, ea se aplica. Dar in vanzari.
Daca rulezi o reclama si clientul spune ”Hey! Reclama asta este pentru mine!” – atunci ai facut ceea ce trebuie.
Ca idee de business totusi – este cel mai bine sa mergi pe idei validate si cat mai putin nisate. Si toata aceasta istorisire ne aduce la momentul in care am decis sa ma alatur echipei AllinWriter.com – platforma de creare de continut cu inteligenta artificiala.
Marketing Saas
Evident ca avand ceva experienta in aceasta zona, atractia a fost uriasa. Plus pasiunea pentru SaaS – Software as a Service = love.
In prima instanta, am crezut ca marketingul este o idee validata si nu chiar nisata. Oh, boy! In ce hal m-am inselat. Oamenii nu stiu ce este ala marketing. Ei nu inteleg ca un business are nevoie de marketing, de social media, de SEO sau macar de un site. Cei care stiu ca au nevoie, au deseori impresia ca stiu mai bine ca tine ce e de facut.
Vor sa angajeze un expert si sa dea ei indicatii ca la echipa care da cu var.
Revenind, produsul va implini 5 luni de viata la final de 2023 si cred ca atingem curand 1000 de utilizatori. Pana am dobandit aceste sute de useri a fost o intreaga aventura si noi credeam ca va fi simplu. Cu cat servesti o reclama mai clara si care selecteaza nisa la care vrei sa ajungi – cu atat rezultatele vor fi mai bune. Asa ca riches are somehow in niches.
Adica, cine nu vrea marketing repede, mult, de calitate, ieftin si fara efort? CINE?
Se pare ca toti cei care vor marketing prefera incet, putin, de proasta calitate, scump si cu foarte mult efort. That`s a fact.
Canva + Photoshop + Jasper + SocialPost = Allinwriter
Am lansat rapid multe caracteristici minunate precum docshare (sa poti da share unui document generat cuiva care nu are cont in platforma), workspaces (spatii de lucru si subuseri pentru echipe), AI Autopilot (iti permite sa publici sau sa programezi postarea documentelor generate in WordPress, Linkedin si alte retele de socializare).
S-a lucrat intens la articolul Plus pentru SEO, cel care te duce in primele pozitii din Google. Tin sa il mentionez separat pentru ca era de ani buni unul din cele mai mari secrete din lumea SEO. Cum sa scrii un articol atat de bun incat sa te propage cat mai sus – fara sa ai nimic altceva?!
De-a lungul timpului am tot facut diverse glume in echipa. S-au transformat in realitate, pe rand. Cand am discutat prima oara de acest articol SEO, am glumit ca noi vom fi romanii care vor cuceri Google. Pe la inceputuri, cand cautam moduri prin care se exprimam ceea ce facem ne spuneam ca noi suntem “Canva, dar pentru texte”.
Mai in gluma, mai in serios – numai ce am dat utilizatorilor nostri AI Editor-ul care nu este nimic altceva decat un Canva, dar cu AI.
A fost un drum lung si mai avem multe de facut. Interfata nu este intocmai ce imi doream eu si suntem in negocieri in acest sens. Pentru mine, usurinta cu care folosesti o aplicatie este totul. Aspectul inseamna mult, iarasi. Dar nici Roma nu s-a construit intr-o zi.
Cred ca cea mai mare bucurie in toata aceasta perioada a fost cand userii au inceput sa ne recomande. Ne-am luat soc instant. Eram “WOW!”, ce se intampla?
O alta lectie importanta pe care mi-a dat-o acest proiect a fost sa nu mai caut sa reinventez roata. In sinea mea, am stiut dintotdeauna ca nu este bine sa fii chiar primul in business. Ci este foarte sigur sa calci pe drumul deja pavat de altcineva. Pentru ca deja stii unde duce.
Pericolul AI si disparitia joburilor
Multi inca se tem de inteligenta artificiala pentru ca nu inteleg ce inseamna. Realitatea este ca vor disparea joburi si multe. Si mai ales – nu va fi ceva rau. Lucruri pe care acum le facem in foarte mult timp, le vom putea face in cateva secunde. Si chiar daca vor disparea joburile respective, tot vom avea nevoie de oameni care sa exploateze AI-ul pentru a obtine rezultatul.
Sa scrii texte este o meserie – jobul se numeste copywriter. Chiar daca un copywriter nu va mai scrie el texte, ci le va genera in cateva secunde, tot va fi nevoie de el pentru a cere de la AI textul respectiv. Diferenta va fi ca in loc sa lucreze o saptamana pentru un articol, va lucra cateva minute. Asadar, in loc sa scrie 10% din text pe zi, va scrie 10 texte pe zi minim.
In prezent, inca nu am explorat toate modurile in care ne poate ajuta inteligenta artificiala. Poate este o comparatie exagerata, dar as compara AI-ul cu centralele nucleare. Avem in mod clar argumente pro si contra si ramane sa concluzionam daca beneficiile depasesc riscurile.
Evolutia personala si frica ca nu te mai intorci de unde ai plecat
In prima parte a acestui an am luat o decizie foarte grea de luat pentru mine: sa arunc greutatile pentru a nu ma scufunda. Am investit atatia ani in unele lucruri si imi venea foarte greu sa renunt la ele. Dar cumva am inteles ca aceste lucruri sunt precum kilogramele in plus.
Situatia mea era urmatoarea:
Am mancat multa mancare bune -> am dobandit niste kilograme si acum imi este mila de mancare. Daca slabesc, nu este pacat de efortul depus?
Asa ca m-am oprit putin la umbra unui copac si am purtat o conversatie cu mine insami. Din acel moment, am hotarat ca voi face tot ceea ce este necesar pentru a ma asigura de bunastarea mea interioara. Chiar si atunci cand nevoile mele nu vor fi in concordanta cu asteptarile altora de la mine. Tindem sa ne dorim sa le facem altora pe plac, chiar in defavoarea noastra.
Dar mai ales, voi lucra sa schimb modul in care eu privesc ceea ce mi se intampla. Voi cauta sa elimin situatiile care imi displac in masura in care este posibil, iar atunci cand nu este posibil – voi privi ceea ce mi se intampla cu o atitudine pozitiva.
Am inceput cu un lucru simplu – am scos zaharul si laptele din cafeaua de dimineata. Am scos sucurile cu zahar si am continuat cu cate un lucru pe rand…
In doar cateva saptamani, am reusit sa slabesc in jur de 7 kilograme fara efort. In septembrie am inceput sa merg la yoga, la sala si in scurt timp sa conturez primele patratele. Am eliminat din dieta multe alimente daunatoare, zaharul si sucurile (chiar si cele fara zahar).
Pe 20 noiembrie am fumat ultima tigara si am reusit sa renunt la fumat fara nici cel mai mic efort, dar mai ales fara sa ma ingras. Apropo, cred ca voi scrie despre cum am renuntat la fumat pentru ca am avut un ajutor si as vrea sa ii ajut si eu pe altii.
Ma tem ca nu ma mai voi intoarce de unde am plecat. Pentru ca am invatat sa renunt la ceea ce nu imi face bine.
La inteligenta artificiala nu voi renunta pentru ca imi face mult bine.
Chiar credeti ca ma tem ca AI-ul ma va inlocui si imi va scrie textele? AI-ul nu are condei, nu are trairi. Da, poate scrie cu emotie si mai ales poate scrie cu emotia necesara in marketing. Asa ca ii voi da locul cuvenit in viata mea si ii voi permite sa ma ajute.
Dar lucrurile cele mai frumoase se nasc dinauntrul unui om. Cred ca scrisesem chiar si o poezie despre asta, o interogatie retorica care suna cam asa:
Dragă poezie,
Te scrie un teanc de cărți citite,
Te scrie un suflet mărunt
Și mâna omenească.
Te scrie un fotoliu verde vechi
Și vremea cu fulgii săi.
Te scrie o foaie galbenă făurită de om,
Un infinit de clipe.
Te scriu eu pe o pereche de blugi rupți.
Dragă poezie,
Te-a zămislit o mama cu sufletul său
Și totuși nu ești a ei.
Aparții lumii și aparții nimănui.
Ești un iris dintr-un suflet năruit.
Dragă poezie,
Te recunosc dintr-o viață trecută,
Dar nu te cunosc.
Ești a mea și nu îmi aparții.
Te-am scris și totuși nu eu te-am creat.
Dragă poezie,
Te-a îngânat o șoaptă divină,
Te-a așternut un gând,
Te-a dictat cine?
Am participat cu aceasta poezie la un concurs, nu cred ca am castigat – presupun ca mi-as fi adus aminte chiar daca au trecut cel putin 6 ani. Incercam sa evidentiez cumva faptul ca omul are ceva unic in interior, unii il numim spirit, altii constiinta sau duh sfant. Adevarul, eu personal, nu il cunosc. Dar nu trebuie sa il cunosc ca sa recunosc ca tot ceea ce scriu imi este dictat de gandurile pe care le am.
Cand ai copii, stii cu siguranta ca sunt ai tai si ca tu i-ai facut. Dar nu esti proprietar pe sufletul lor si nici pe cine aleg ei sa devina. Deci, defapt nu sunt ai tai. Asa si cu gandurile… Au trecut prin capul tau si te vezi proprietar. Dar oare esti?