Site icon AdnanaMatei.ro

Cinci echipe românești intră în cursa pentru un vis culinar la Bocuse d’Or

Pe 27 noiembrie 2025, cinci echipe de bucătari se vor întrece la selecţia naţională Bocuse d’Or. Doar una va ajunge să reprezinte România la etapa europeană din Marsilia. Hai să vedem cine sunt și ce aduc nou!

De ce această competiţie contează pentru gastronomia românească?

România participă pentru prima dată oficial la Bocuse d’Or din 1987, iar ediţia din 2025 este cu adevărat specială. Cinci echipe, fiecare formată dintr-un chef, un commis și un antrenor, vor găti timp de șase ore sub ochii unui juriu internaţional. Miza e uriașă: să ducă gastronomia românească pe scena europeană.

Regulile sunt clare și stricte. Fiecare echipă trebuie să aibă un chef cu experienţă în competiţii, un commis născut după ianuarie 2004 (adică sub 21 de ani) și un antrenor care nu are voie să gătească, ci doar să coordoneze și să comunice cu juriul. Componenţa echipei nu se schimbă de la etapa naţională până la finala mondială.

Cine organizează competiția?

Evenimentul este pus la cale de Asociaţia Naţională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT), condusă de Chef Cezar Munteanu. El spune: “Echipele selectate pentru faza naţională a Bocuse d’Or sunt oameni care vin din bucătării din toată ţara și din restaurante de top din străinătate, care au învăţat ce înseamnă rigoarea, lucrul în echipă și respectul pentru gust. Această primă ediție Bocuse este reprezentată de o generaţie care a crescut prin competiţii, prin muncă și cu mândria de a duce gastronomia românească acolo unde îi este locul”

Eu cred că e un moment important pentru toţi cei pasionaţi de bucătăria românească și pentru cei care vor să ducă tradiţiile culinare mai departe, la nivel internaţional.

Cine sunt cei cinci finaliști și ce îi face speciali?

Hai să-i cunoaștem pe cei cinci chefi și echipele lor. Fiecare are un parcurs impresionant, dar doar unul va merge mai departe.

1. Vasilică Bejenaru: experienţă și ambiţie

Chef Vasilică Bejenaru, medaliat la IKA Culinary Olympics 2024 și câștigător Arena Bucătarilor, lucrează alături de antrenorul Liviu Preda, care are peste 30 de ani experienţă. Commis-ul Andrei Lupoi, elev la Liceul Tehnologic “Maria Baiulescu” din Brașov, aduce energie și entuziasm tineresc.

2. Bogdan Cozma: antrenor de juniori și inovator

Bogdan Cozma a obținut locul trei la IKA Culinary Olympics și Cupa Mondială Villeroy & Boch. Echipa lui include pe commis-ul Andrei Miron, deja head chef la un restaurant din Botoșani, iar antrenoarea Dadiana Munteanu are două medalii de bronz la competiţii internaţionale.

3. Emanuel Mocan: viziune internaţională

Emanuel Mocan a câștigat “Les Chefs en Or’ la Paris și are medalii de argint la Global Chef 2023. Commis-ul Alexia Stan, absolventă de management culinar la Manchester, lucrează acum ca Sous Chef la One Soul Brașov. Antrenorul Dragoș Bercea are o colecţie impresionantă de medalii internaţionale.

4. Laurenţiu Neamţu: fine dining și tineri talentaţi

Laurenţiu Neamţu a lucrat în restaurante cu stele Michelin și a fost finalist la “Chefi la Cuţite”. Commis-ul Mihai Pușcalău, student la American Hotel Academy, visează să ajungă chef cu stea Michelin. Antrenorul Daniel Nistor are medalii obținute la competiţii din 2020 și 2024.

5. Mihai Necula: experienţă internaţională și pasiune pentru bucătăria mediteraneană

Mihai Necula are peste 25 de ani de carieră în Italia și Germania. Antrenorul Cristian Mihali lucrează în Franţa și promovează bucătăria românească în diaspora. Commis-ul Andra Huţanu, elevă la Liceul Tehnologic Economic de Turism din lași, este cea mai tânără participantă din concurs.

Ce înseamnă Bocuse d’Or pentru România și ce urmează?

Bocuse d’Or nu este doar un concurs, ci o oportunitate de a demonstra că România are ce arăta pe scena gastronomică europeană. Ediţia din 2026 de la Marsilia va aduna 20 de echipe din toată Europa, într-un adevărat festival al artei culinare.

Competiţia este considerată “Campionatul Mondial al Bucătăriei”. De la prima ediţie din 1987, doar 52 de chefi au câștigat titlul suprem. România vrea să ajungă acolo, iar echipele de acum au șansa să scrie istorie.

Juriul va fi format din chefi de renume internaţional, care vor evalua creativitatea, prezentarea și respectul pentru ingrediente. Totul se bazează pe merit și performanţă, fără favoritisme.

Câștigătorul selecţiei naţionale va avea șase luni să se pregătească pentru Marsilia, unde va concura cu echipe din ţări ca Franța, Spania sau Italia. Dacă va trece de etapa europeană, va ajunge la finala mondială din 2027.

ANBCT a promis sprijin deplin pentru echipa câștigătoare. Sunt curios să văd dacă visul devine realitate și dacă România va reuși să impresioneze la nivel mondial.

Indiferent de rezultat, această competiție arată cât de mult a evoluat gastronomia românească și câtă pasiune există pentru excelenţă în bucătărie. E o șansă pentru tineri, pentru profesioniști și pentru toţi cei care cred că România poate străluci și în farfurie, nu doar în povești.

Sursa: horeca.ro

Exit mobile version